MİBZER

Mibzer Nedir?

Tohum ekiminde kullanılan makinelere “ekim makineleri” diğer adıyla “mibzer” adı verilir. Tekerlek ve tohumların konulduğu bölümden oluşur ve traktör ya da başka bir çekici ile çekilir.

Mibzer Ne İşe Yarar?

Tohumların istenen sıra arası ve sıra üzeri mesafeyi koruyarak, belirlenen derinlikte gömülmesini sağlar. Sıraya ekim yapıldığında; tohumlar beklenen zamanda topraktan çıkar, doğru derinlik ve aralıkta çimlenme imkanı oluşarak ekinler için en uygun yaşam alanı sağlanır. Tohumların aynı derinliğe ekilmesiyle olgunluğa erişme ve hasat zamanı eş zamanlı olmaktadır.

Mibzer Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mibzer alırken özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Tohumu zedelememelidir.
  • Ekim normuna göre ayarlanabilmelidir.
  • Ekim derinliği ve sıra arası mesafesi ayarlanabilmelidir.
  • Her ayaktan eşit sayıda ve eşit hızda tohum atılmalıdır.
  • Çeşitli büyüklükteki tohumları ekebilmelidir.

Mibzer Fiyatları Ne Kadar?

Ürün verimini doğrudan etkileyen ekim sürecindeki katkısıyla ve yüksek manevra kabiliyetine sahip mibzerler orta fiyat segmentinde yer almaktadır. Mibzer fiyatları hakkında bilgi almak için iletişim formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

Mibzer Ayarı Nasıl Yapılır?

Mibzer, ekime başlamadan önce traktöre bağlanması gerekir. Çekili tip makine kullanımında, çeki okunun traktör çeki kancasına bağlanması gerekir. Asma tip makine kullanımında ise üç nokta askı düzeni(hidrolik) kullanarak bağlantı sağlanmalıdır. Ekim işlemine başlamadan önce gömücü ayaklar yere paralel olarak ayarlanmalıdır. Sağ-sol paralellik ve ön-arka paralellik ayarlamaları yapılmalıdır.

Sıra arası mesafelerin eşit olması için gömücü ayakları kirişe bağlayan kelepçeler üzerinde ayar yapılması gerekmektedir. Sonrasında ise sıra üzeri ayara geçilmektedir, tek dane ekim yapan mibzerlerde bu ayar oldukça önemlidir.

Bu ayardan sonra, gömücü ayaklardaki yay basıncı değiştirilerek derinlik ayarlaması yapılabilir. Yay baskısının fazla olması daha derine, az olması ise yüzlek bir şekilde ekim yapılmasını sağlar. Ayrıca, ekim normu ayarı yapılmalıdır. Her mibzere göre farklılık gösterebildiği için kullanım kılavuzuna bakılarak yapılması gerekmektedir. Son olarak da markör ayarı yapılması gerekmektedir. Traktörün gidiş ve dönüşlerde yol gösterebilmesi için mibzerin iki yanına da monte edilen markörlerin uygun pozisyona getirilmesi gerekmektedir.

Mibzer Nasıl Çalışır?

Makinenin üst bölümünde bulunan tohum kutusunun içine tohumlar yerleştirilir. Tohum kutusunun altındaki “ekici düzenler” adı verilen aksam, ayarlanan miktardaki tohumun borulara aktarılmasını sağlar. Bu aktarım ekim makinesinin tekerleğinden alınan hareketin zincir dişli sistem ile ekici düzenin tahrik edilmesi sonucunda ortaya çıkar. Borular, tohumları gömücü ayaklara iletir. Traktör tekerlekleri ile aynı hizada olan tohum yerleştirme düzenleri, “gömücü” olarak da adlandırılır. Parçalar tarafından toprakta istenen sıralar oluşturulur ve ekim işlemi yapılır.

Mibzer Çeşitleri Nelerdir?

Mibzerler ekim tekniği ve çalışma düzenine göre pnömatik(hassas), üniversal ve kombine olarak çeşitlendirilir.

Pnömatik mibzerler; üç nokta sistemiyle traktöre bağlanan ve tohumu, gübreyi istenen miktarda, derinlikte ve sıra üzeri mesafede toprağa bırakabilen hassas ekim makineleridir. Mısır, soya, ayçiçeği, kavun ve pamuk gibi geniş sıra aralığı isteyen ara çapa bitkilerinin tohumlukların ekiminde üstün performans gösterirler.

Üniversal mibzerler; hububat ve bakliyat tohumları(buğday, arpa vb.) iri tohumlar(kabak, mısır vb.) orta büyüklükteki tohumlar(kanola, susam vb.) ve küçük tohumlar(havuç, yonca vb.) gibi tohum çeşitliliğine uygun olarak üç sıralı yaylı bacakların açtığı tohum yataklarına tohumları bırakabilen kullanımı kolay askılı tip ekim makinesidir.

Kombine mibzer; hububat, bakliyat ve yemlik tohumlar ile gübreyi istenilen miktar ve derinliğe heliksel oluklu makaralar aracılığıyla disklerin açmış olduğu tohum yatağına bırakır. Kolay çekilebilir tip ekim makineleri arasındadır.

Mibzer ürünümüzle ilgileniyorsanız ya da ürün hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız YTAgri iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

ÜRÜNLERİMİZ