DİP KAZAN

Dip Kazan Nedir?

Dip patlatan olarak da bilinen dip kazan, toprağın alt tabakalarını gevşetmek amacıyla kullanılan tarımsal makinedir. Toprağın, pullukla uzun yıllar boyunca aynı derinlikte işlenmesi sonucu toprakta oluşan sert ve geçirimsiz tabakayı(taban taşı) kırmak için 40-60 cm derinlikte çalışabilen dip kazan kullanılır. Bu verimsiz tabaka kırılmadığı sürece, ürün veriminde zamanla büyük azalmalar görülür. Toprağın alt katmanında bulunan verimsiz toprağı üst katmanlara çıkarmadan toprak işlemesi yapabilen askılı bir makinedir.

Dip Kazan Ne İşe Yarar?

  • Taban taşını patlatarak ve toprağı gevşeterek verim artışı sağlar.
  • Sert tabakayı kırarak bitki kök gelişimine büyük oranda destek sağlar.
  • Yağmur sularının toprak yüzeyinde durmasını engeller, suyun tabana çekilerek toprak neminin korunmasını sağlar.
  • Kurak mevsimlerde taban taşından dolayı toprak altında var olan nemi muhafaza eder.
  • Tutarsız yüzey akışlarını ve erozyonu engeller.
  • Mol drenler yardımıyla toprakta drenaj kanalı açar.
  • Gübreleme düzeneği bulunan makinelerde toprak işleme yapılırken aynı zamanda gübreleme yapılmasını da sağlar.

Dip Kazan ve Çizel Farkı Nedir?

Oluşan sert tabakanın derinliği toprak yüzeyine yakın ise çizel kullanımı yeterli olmaktadır. Fakat daha derinlerde oluşan taban taşının parçalanması için dip kazan çekiminin yapılması daha etkilidir. Sert tabaka, toprak yüzeyinden 20-25 cm derinliğinde oluşmuş ise çizel kullanımı yeterli olacaktır. Sert tabaka, toprak yüzeyinden 30-40 cm derinde oluşmuş ise 50-60 cm derinliğe kadar çalışabilen dip kazan kullanımı taban taşını rahatlıkla parçalayabilmektedir.

Dip Kazan Çeşitleri Nelerdir?

Dip kazanlar yapım özelliğine ve ayak sayısına göre çeşitlendirilmektedir.

Dip kazanlar, yapım özelliğine göre iki gruba ayrılır:

  • Sabit işleyici organa sahip
  • Titreşimli işleyici organa sahip

Ayak sayısına göre iki gruba ayrılır:

  • Tek ayaklı
  • Çok ayaklı

Dip kazanların güç ve kuvvet ihtiyacı iş derinliğine, ayak sayısına ve toprak özelliğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Titreşimli işleyici organa sahip dip kazanların, çeki kuvveti gereksinimi %60 daha azdır ve güç gereksinimi de sabit işleyici organa sahip olan dip kazanlardan daha düşük olmasına rağmen işlenen alan %40 daha fazla olabilmektedir. Titreşimli işleyici organa sahip dip kazanlar, gücünü kuyruk milinden alır ve büyük kapasiteli olarak üretilmektedir. Sabit işleyici organa sahip dip kazan; 3-4 km/h hızda ve 50-60 cm derinliğinde çalışırken 40-60 kW güce gereksinim duymaktadır.

Dip Kazan Makinesi Fiyatları Ne Kadar?

Dip kazan makineleri, yüksek iş derinliğinde çalışabilen ve 4-5 yılda bir defa arazide kullanımının tekrar edilmesi ile alınan verimi büyük oranda etkileyen makinelerdir. Yapım özelliğine ve ayak sayısına göre çeşitlilik gösteren bu makineler, fiyat bakımından da bu kategoriler özelinde çeşitli şekilde fiyatlandırılmaktadır. Ayak sayısına ve titreşimli ya da sabit organlı olmalarına göre dip kazan makinesi fiyatları düşük ve orta fiyat segmentinde yer almaktadır. Dip kazan fiyatları hakkında bilgi almak için iletişim formunu doldurarak bize ulaşabilirsiniz.

Dip Kazan Ne Zaman Çekilir?

Toprağın, pullukla uzun yıllar boyunca aynı derinlikte işlenmesi sonucu toprakta oluşan sert ve geçirimsiz tabakanın(taban taşı) parçalanmasının 4-5 yılda bir defa tekrarlanması gerekmektedir. Bu sert tabanın parçalanması için toprağa uygulanacak dip kazan çekiminin en uygun zamanı ise toprağın daha kuru olduğu yaz aylarıdır.

Dip kazan ürünümüzle ilgileniyorsanız ya da ürün hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız YTAgri iletişim sayfamızdan bize ulaşabilirsiniz.

ÜRÜNLERİMİZ